„Tak tohle asi nebude nic pro mě“, projelo mi hlavou, když jsem poprvé seděla v kakaovně a ochutnávala svůj první šálek ceremoniálního kakaa. A dnes? Dnes je to moje malá „závislost“. Miluju jeho blahodárné účinky na tělo i mysl. Je to obrovský dar z přírody, a právě proto jsem přesvědčená, že stojí za to se k němu „propít“. Nebo mu dát alespoň šanci 🙂 A protože ho zatím moc lidí nezná, chci vám o něm dnes povědět víc.
Kakao ceremoniální kvality je kakaová hmota z transparentních zdrojů přímo od farmářů. Boby, ze kterých se ceremoniální kakao vyrábí, jsou vysoce kvalitní a mají vysoký obsah výživových a aktivních látek. Jsou zpracovávány šetrným způsobem tak, aby ve výsledné kakaové hmotě zůstalo těchto látek co nejvíce (v porovnání s kakaem ceremoniální kvality je klasický kakaový prášek dostupný v obchodech v podstatě „mrtvý“).
Kakaové boby jsou semena stromu kakaovníku, Theobroma cacao (Theobroma znamená v řečtině pokrm bohů). Po sklizni se kakaové boby vyloupnou z bílé dužiny plodu kakaovníku a následně prochází několikadenní fermentací. Je to přirozený proces, během něhož se intenzivně hořko-kyselá chuť bobů mění na čokoládovou. Fermentované boby se promyjí, usuší na slunci, a projdou lehkým pražením tak, aby se zachovalo co nejvíce cenných látek (v případě raw kakaa je pražení vynecháno a teploty při fermentaci a sušení by neměly přesáhnou 45°C). Poté je kakao namleto na mlýnech mezi žulovými kameny. Proces mletí trvá 1-3 dny, dle toho, jak jemné hmoty chceme docílit. Poté se pasta nechá ztuhnout.
Tím se také liší od běžně dostupného kakaa “holandského typu”, které prochází silným pražením za vysokých teplot, alkalizací a pak dalším zpracováním pro výrobu čokolády, nebo od kakaového (i když raw) prášku, který je získáván z kakaové hmoty oddělením cenného kakaového másla, přičemž se ztrácí benefity kakaového bobu jako celku. Rituální kakao obsahuje průměrně kolem 50% kakaového másla.
Ceremoniální kakao jsou tedy rozmělněné kakaové boby, čistý a přímý produkt, kde zůstává zachován celý potenciál bobu: výživové a aktivní látky i všechny hodnotné tuky, kakaové máslo. V této čisté podobě jsou jednou z nejkomplexnějších potravin vůbec. Staří Mayové a Aztékové tradičně kakao zpracovávali na nápoj, který má stimulující a harmonizující účinky.
Na fyzické úrovni:
V „nehmotě“:
Jak už jsem psala v úvodu, u mě to NEbyla láska na první ochutnání. Proč jsem se na to tedy rovnou nevybodla? Líbilo se mi to všechno okolo. To vše, co bylo s kakaem spojené. Krásné prostředí tehdejší kakaovny. Ženy, které jsem tam potkávala, a které byly se mnou na stejné vlně. Svíčky, karty, vůně a vykuřovadla. To sdílení, bytí tady a teď, otevírání hlubších témat a naprosté ztrácení pojmu o čase.
Postupně jsem začala i pociťovat pozitivní účinky kakaa na vlastní kůži. Přinášelo mi příjemný pocit v těle. Má nikdy neutichající mysl se najednou zklidnila a zpřítomnila. Cítila jsem se víc napojená na sebe, v srdci.
No a najednou mi došlo, že mi fakt chutná 🙂 Tak jsem si ho koupila i na doma. Nejdřív jsem jeho konzumaci pojímala spíše rituálním způsobem a často jsem si dělala sedánky v lese, protože spojení kakaa a přírody, to je pro mě nejvíc.
Párkrát jsem si ho připravila, když jsem šla pracovat na počítači, a ejhle, najednou jsem se lépe soustředila a šlo mi to lépe od ruky.
Začala jsem si ho tedy dávat ne jen jako rituální nápoj pro zpřítomění či vědomé sdílení, ale i jako kámoše k práci. Když si ho uvařím a sednu si k notebooku, je to vlastně pro mě taky takový rituál, kterým se dokážu přepnout do režimu „Teď je můj čas pro kreativní tvorbu / dotažení úkolů / soustředění“, což mi pomáhá třeba i s mým neduhem sahat po telefonu a rozptylovat se sítěmi nebo odepisovat na zprávy.
Pořád je však mou nejoblíbenější formou udělat si v klidu kakao, zapálit palo santo nebo vonnou tyčinku a jen tak v klidu být, relaxovat, ladit se na sebe a sdílet. A pokud je to s někým podobně naladěným v lese a / nebo u vody, jsem nejvíc nejšťastnější a nejspokojenější.
Ne jen ze své profese transformační koučky, terapeutky a průvodkyně osobním rozvojem vím, že umím pro druhé vytvářet bezpečný prostor, ve kterém se mohou uvolnit a otevřít. Jsem empatická, chápající a pečující duše a moc mi dělá dobře tvořit kolem sebe klid, příjemno, krásno a harmonii. A do toho miluju kakao, které mě přímo fascinuje svými schopnostmi.
Budu se na vás těšit osobně u kakaa, u příštího článku, na sociálních sítích, na Herohero nebo kdekoli jinde 🙂
Loučí se Alča